18 maj 2011

Amuse bouche - Aptitretare

Tänkte skriva ett inlägg om de små sakerna man får innan maten kommer in på restaurangen så kallad "amuse"
Och dess små skålar och fat i olika former. Köp snygga små fat hem och testa bjud era gäster på en liten amuse, det slår aldrig fel, och otroligt trevligt och snällt för plånboken. Uppläggen blir så trevliga i dom små skålar och fat som finns på marknaden. här nedan får ni en liten titt.

Dom är faktiskt billiga, många websidor säljer ut dom i 10-pack till 100-pack beroede fabrikat. för en liten slant.
Dessa är gjorda i slittålig plast och kommer i 100-pack, kostar ca 150kr.
Sked formad skål
Spetsigt lågt fat
kaststjärns format fat

Drop formad skål

17 maj 2011

Ska det grillas så ska man grilla hela kött stycken

Bild tagen av: Martin Thronberg
 Hej, Grill säsongen har startat rejält. Vilket väder vi har det. Åk till er närmsta kötthandlare och då tycker jag ni köper helt kött stycke. allt ifrån hel entrecôte eller varför inte en riktigt fettinsprängd fläskkarré. Ribbs eller lammracks. allt kan grillas:) och det ska göras med glädje! 

Vi valde gödkalvs Entrecôte. Vi grillar allt! gjorde "kapprock" av potatis och grönsaker, slog in det i aluminiumfolié och grilla det klart. Kan det bli godare? och så enkelt. slippa vakta en gratäng eller annat i ugnen inne i kåken. Gör allt på grillen. Låt alla vänner vara med, visa när du skär upp köttet framför dem. En sån trevlig dag det kan bli!

Bild tagen av: Martin Thornberg

Råbiff på klassiskt vis

Bild tagen av: Martin Thornberg
Våga prova? varför inte, äter du en trevlig carpaccio som vi har visat i ett tidigare inlägg så äter du råbiff:)
Här skrapas eller finmals oxfilén, saltar och pepprar smeten väldigt lätt, se till att ha kött av bra kvalité.
Vi har köpt vårt kött ifrån en Kött bonde ute i Tysslinge 1 mil utanför Örebro. 

Råbiff på klassiskt sätt:
100g oxfilé
1st rödlök
1st färsk rödbeta
1st ägg
"alternativt inlagda rödbetor"
Kapris
Senap av eget val

Berednings tid ca 10minuter.
Lätt att förbereda som förrätt eller enklare varmrätt.
Fråga din kötthandlare om dom kan finmala köttet åt dig,
eller så skrappar man köttet själv hemma.
Forma 100g biffar av köttet och sträcka dom med en kniv så du får trevliga ränder för syn skull.
koka den färska rödbetan, sedan skala den och finhacka den.
fin hacka rödlöken.
häng kaprisen i en sil så den släpper överflödig vätska.
separera bort äggvitan så du får en fin äggula att lägga upp på tallriken.

vid upplägg så lägg allt separat.
salta & peppra över råbiffen.

Viktigt att man får blanda sin råbiff själv, "se bilden"

Hoppas ni verkligen testar detta hemma. Det är gott!

4 maj 2011

Härlig doft av vitlöks bröd


Ny bakad bröd som masseras varsamt med en klyfta vitlök!
Den doften är obeskrivlig