10 mars 2011

Bjuda på ostron till helgen?

Foto: Martin Thornberg. Fine de claire ostron från RIMA seafood

Ostron till helgen kanske?
Det är många som aldrig skulle testa äta ett ostron. Kommer ihåg en kväll i januari föra året, då vi hade en hemma fest. Då köpte jag två tråg Fine de claire Ostron, och bjöd mina gäster och förklarade att det är en matig upplevelse för både smaklökarna och sinnet! Ostron äter man levande
Jag fick respons som: Man fick en liten adrenalin kick!, Känns som att svälja doften från havet,
det var inte så farligt 
som jag hade trott?!
Det var ju gott ju!



Fine de claire
Alla ostronen gick åt, alla var nöjda, vissa som inte alls ville ha. Ostron är inte heller svin dyrt! hos din fiskhandlare eller ICA´s fiskdisk mellan 99-169:-/tråg 12st.

Vad har man till ostron? Ja det är en smaksak, dom flesta skulle säga naturella med en skvätt citron. nån droppe Tabasco är inte fel. Jag använde en rödlöks vinägrett, otroligt gott till, kanske lite hackade örter för en frisk smak. Som sagt en smaksak.
 



Rödlöks vinägrett:
1 st Rödlök
6 cl rödvins vinäger
4 cl Fruktigt torrt vit vin
eller om tillgång
(4 cl champagne)

Beredning:
Fin hacka rödlöken, och rör samman med rödvins vinägern
och vinet, låt stå i i kylen en stund så lökens smak mildras lite.

Öppna ostron?
Första inköpet, skall vara en ordentlig spetsig ostronkniv, kan köpas på ICA eller hos din fiskhandlare. Kan vara väldigt avancerat första gången, det är enkelt när man väl har fått upp ett par stycken. Fråga din fiskhandlare hur man går till väga.

Här kommer en beskrivning hur man öppnar ostronen. Se till att ha en bra kraftig kökshandduk, vik den dubbelt 1 gång. Kolla på ostronet så du har "kupan" nedåt och den plana sidan uppåt. lägg handduken i vänster hand och lägg ostronen med kupan nedåt, se till att ha den bakre delen mot dig, det är det smalare delen som ser ut som en gångjärn hos ostronet. Tryck in kniven (på plansida) i ostronets bakre del, och pressa in den, kanske behöver vicka lite på kniven. När du väl är inne så bänd kniven åt sidan tills du hör ett klickande ljud. Sedan för du kniven plant åt sidan framåt, där man stöter på en muskel som man skär den med kniven. Ta bort "locket" på ostronet, nu kan man skära den den sista understa muskeln som håller i sig i skalet. Servera på isat fat.
använd citron och vinägrett till serveringen. 

Tips & Tricks:
Det brukar bli lite flisor i ostronet efter öppning, slå ostronet(innan du har skärt bort understa muskeln) nedåt i en skärbräda lite hårt, så slänger man ut flisorna enkelt, ostronet fyller på ny vätska igen.
Ostron brukar hålla sig färska i kylen i ca 4 dagar, men om man spolare dom med vatten mellan åt så klarar dom sig i 1 vecka max! Man Bör inte äta dåliga ostron, man blir väldigt magsjuk av dem.
Hur man märker att ett otron är dåligt är på unken doft efter man öppnat det, ibland så är det inte alls nån vätska i dom, kan se lite uttorkade ut, bör man inte äta dom heller, dom kan ha stått i kyl hos handlarn en längre tid.

Hoppas Informationen var lång och tråkig! Men är viktigt för er som vill veta.
Hoppas ni får en trevlig Ostron kväll. Drick ett trevligt torrt vin till som ni gillar eller varför inte en flaska Bollinger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar