8 mars 2011

Jordgubb & blåbärs Macarons

 Les Macarons
Dessa små bakverk har blivit otroligt omtalade och hysteriskt populära, det egentligen har de av italiskt ursprung, de fluffiga mandelkakorna med sylt i mellan skalen uppfanns i Venedig på 700-talet, slutet av 1990-talet som fransmannen Pierre Hermé tog dom till gastronomisk nivå. Pierre Hermé var chefskonditor på Ladurée, och sedan så öppnade han sitt egna konditori Place Saint-Sulpice. Han är fortfarande det dyraste Macaronskonditoriet än idag!

Nu är det dags att försöka ge er ett ordentligt enkelt recept så ni kan göra dom hemma istället för att köpa dom för dyra pengar! Smakerna varierar så otroligt mycket, här är ett recept på jordgubbar eller blåbär:)

berednings tid ca 2-3 timmar
ca 30st

kakor:
110g sötmandel(skållad) ca 130g oskalade.
170g Florsocker
90g äggvita (ca 3st)
2msk strösocker
några droppar röd(till jordgubbes kakorna) eller blå(till blåbärs kakorna) hushållsfärg

kräm:
125g vit choklad av bra kvalité
50g färska eller frysta tinade jordgubbar eller blåbär
1msk vispgrädde
kanske någon droppe röd eller blå hushållsfärg för lite starkare färg.

1: Börja med att koka vatten som du kan slå över sötmandeln, vänta 2 minuter tills skalet går avlägsna ifrån sötmandeln. viktigt är att låta mandeln torka minst 1 timme, så den är helt torr. Kör mandeln i en kvarn eller mixer går bra, och mal den till fint mandelmjöl. Blanda mandelmjölet med florsockret ordentligt. sikta igenom en finmaskig sil.

2: Börja nu med Krämen. Mixa bären (jordgubbar eller blåbär) vad du nu har valt för smak, så mixa till en slätt puré(det kan vara svårt att mixa sån liten mängd, tillsätt några droppar vatten) och sedan värm purén svagt på spisen, häll nu i grädden i purén och rör om, sedan hacka den vita chokladen fint. Ta av kastrullen ifrån platan och tillsätt den vita chokladen rör nu runt snabbt tills den har smält, och kyl ner den i en sprits påse eller i en vanlig bunke går bra. Låt stå kyld i ca 1 timme.

Värm ugnen till 125 grader

3: Börja nu att vispa äggvitan till ett hårt skum och slå över strösocker lite i taget, Äggvitan ska bli hård och väldigt vit, slätt och blank då man kan hålla bunken över huvudet upp och ner om man vågar:) rinner det inte ur så är den perfekt!!

4: Vänd nu mandelmjöls blandningen  ner i äggvite smeten försiktigt "vänd" ner mjölet! smeten ska bli stabbig och lite hård, då är den perfekt i konsistensen:)
blanda ner några droppar av din valda hushållsfärg röd eller blå beroende på vilken smak du valde.
räcker med ett par droppar så kommer färgen väldigt snabbt att visa sin klara vackra färg i smeten.

5: Häll ner smeten i sprits påse, om du inte har tillgång till en så går det att göra en bakplåtspapper som man göra till en "Kon" som du tejpar lite för hållbarheten skull.

6: Sen spritsar man ut runda klickar stora som 5 kronor, ca 3mm höga. Blir ca 2 plåtar 15 på varje.
låt nu kakorna vila så dom stelnar till sig i ca 1 timme, se till att plåtarna står på plant underlag, lutar det, så kan kakorna flytta ut. man vill ha runda snygga kakor:) det lyckas inte jag med heller. med goda blir dom:)


7: Grädda 1 plåt i taget längst ner i ugnen i 20 minuter. Viktigt att bara köra en plåt i taget, annars kan dom spricka(detta beror på att vanliga hushålls ugnar inte har varmluft cirkulation). dessa kakor är väldigt sköra. Kakorna är klara när dom har fått en blek färg på ytan och en otroligt trevlig rest krage. Ta ut kakorna nu och låt dom vila en stund så dom kallnar.

8: Vänd på en kaka och spritsa eller klicka lite av krämen och ta sedan en till kaka och lägg ihop dem försiktigt. lycka till:)
Jordgubbes Macarons
Blåbärs Macarons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar